Anita Yvel
Hele fijne cursus! Mooi balans tussen oefeningen, informatie en mogelijkheid om vragen te stellen.
Annebet Brühl
Nuttige cursus gegeven door iemand met veel praktijkervaring en een frisse blik op het vak
Sanne
Het was erg leuk om deze cursus te volgen ter voorbereiding van de bevalling. Esther is een prettig mens; zeer deskundig, empathisch en betrokken. Esther heeft een prettige stem en de audio opnames waren dan ook heel fijn om te beluisteren. Ik ben bevallen van ons derde kindje en ik heb een droombevalling gehad. Na twee bevallingen met weeopwekkers was het fantastisch om een spontane bevalling mee te maken. Mijn lichaam zorgde zelf voor krachtige weeen. De cursus hypnobirthing heeft me ontzettend geholpen om in een diepe staat van ontspanning te komen en me af te sluiten van de buitenwereld. De weeen waren intens maar zeer draaglijk door de diepe staat van ontspanning. De positieve affirmaties waren erg fijn. Voordat ons kindje ter wereld kwam voelde ik me zo intens gelukkig. Tranen van dankbaarheid. Het is me op eigen kracht gelukt en ik ben super trots op mezelf. Lieve Esther, deze bevalling was een onvergetelijke ervaring! Ik zou het zo weer overdoen maar met drie kindjes zijn we compleet. Ontzettend bedankt voor de fijne cursus en alle tools. Het was de mooiste ervaring van mijn leven! Ik zou deze cursus alle zwangeren aanraden! Ook in het dagelijks leven kan je deze technieken toepassen. Ik ben fan!
Suzanne
Esther is allereerst een heel fijn mens. Ik heb haar ook ervaren als zeer deskundigheid, ze toont oprechte betrokkenheid en heeft een nuchtere, fijne benadering van hypnobirthing en het geboorteproces. Ik heb een hele positieve bevalling gehad - eigenlijk gewoon een droombevalling - mede door de handvatten die ik aangereikt kreeg tijdens de cursus. Ik kan haar cursus aan iedereen aanraden!
Irene
Juist omdat ik zelf medisch geschoold ben en ervaren in de verloskunde weet ik hoeveel baat je kunt hebben bij de methode van hypnobirthing, maar was er ook een sterke behoefte om niet in vaagheden en gezweef te vervallen. Esther heeft mij in slechts 1 sessie een enorme hoeveelheid aan waardevolle tools kunnen bieden die ik zowel bij mijn eerste als tweede bevalling succesvol heb kunnen toepassen. Met haar achtergrond als verloskundige weet zij de verbinding te maken tussen de mind en fysiologie van de bevalling, maar er is ook erkenning van het medische proces dat kan bestaan. Die holistische visie is heel waardevol.
Lisa
Ik wist dat ik mij goed wilde voorbereiden maar had geen idee hoe. Via via hoorde ik over ontspannen bevallen door je eigen kracht te leren kennen en vooraf te oefenen. Door de naam Hypnobirthing werd ik in eerste instantie niet echt enthousiast maar naar mate mijn zwangerschap verder vorderde dacht ik steeds vaker aan mijn wens om de bevalling zo natuurlijk mogelijk te doen zodat het voor mijn lijf en die van het kleintje de geboorte het minst ingrijpend zou zijn. Daarbij kwam ik toch steeds uit op Hypnobirthing waardoor ik me ging verdiepen. Na het lezen van het boek wat Esther deelde tijdens onze eerste ontmoeting, bedacht ik dat een betere naam zou zijn: natuurlijk of intuïtief bevallen. Dat sprak mij meer aan en paste beter bij wat ik erover las.

De combinatie van feitelijke en intuïtieve benadering hielp mij vertrouwen in mn lijf te krijgen. De oefeningen legden een basis ‘training’ waarop ik tijdens de bevalling kon terugvallen.
Dit vertrouwen en de handvatten waarop ik kon terugvallen hebben mij door een korte, Intense bevalling geholpen. Van eerste kramp tot geboorte duurde het maar 5uur, waarin ik mij volledig kon afsluiten van de wereld. Korte delen van de oefeningen en vooral visualisatie en overgave aan mijn lijf hielpen mij op een kalme manier door de weeenstorm. Samen met mijn man hebben we deze uren intens beleefd en hoefde de verloskundige pas op het laatst te komen. Toen ze kwam bleek ik al een uur persweeen gehad te hebben en het hoofdje al zichtbaar. De laatste 3 weeen heeft ze geholpen om deze onverwachte thuisbevalling af te ronden.

Vooral vertrouwen in mijn eigen lijf en deels de houvast aan oefeningen hebben mij geholpen om mijn intuïtie te volgen en de bevalling zo natuurlijk en samen met mijn man te beleven. Esther en de methode hebben hier zeker een rol in gespeeld, dank daarvoor!